Nekklachten

Nekklachten is een veel voorkomend probleem dat goed door een fysiotherapeut kan worden behandeld. De nek zelf veroorzaakt vaak ongemak, maar andere symptomen zoals hoofdpijn en schouder/arm klachten met uitstraling of vermoeidheid kunnen ook voor ongemak zorgen. Nekklachten hebben niet altijd een medische oorzaak; ze komen meestal voort uit meerdere factoren bij elkaar, zoals stress gerelateerde spierspanning, verkeerd houdings- of bewegingsgedrag of eentonige zitgewoonten. 

Signalen bij nekklachten

 

De nek is een gebied waar veel mensen zich zorgen over maken. De stijfheid en pijn kunnen van invloed zijn op de normale manier van bewegen of je nachtrust en eetgewoonten negatief be├»nvloeden. Hierdoor kan het moeilijk worden dagelijkse activiteiten te blijven ondernemen, zoals werken en activiteiten in je huishouden. 

Symptomen bij nekklachten

  • Stijve nek
  • Minder goed kunnen draaien
  • Zeurende pijn met pijnscheuten en uitstraling naar je arm(en)
  • Tinteling in vinger of handen
  • Hoofdpijn

Wat doet een Fysiotherapeut bij nekklachten?

Wanneer iemand last heeft van zijn nek, wordt allereerst onderzocht wat de oorzaak van de klachten is. Aan de hand van het onderzoek wordt een individueel behandelplan opgesteld. Met vermindering van de spierspanning en gerichte oefentherapie kan de pijn zo snel mogelijk worden verminderd. De fysiotherapeut zal proberen de bewegingsbeperkingen die het ongemak veroorzaken op te heffen door middel van massages en mobiliserende technieken. 

Deze technieken worden alleen toegepast door een ervaren behandelaar. Zodra de balans in je lichaam is hersteld, zul je merken hoeveel beter je nek/schouderregio aanvoelt. Want  vooral rondom de problematische plekken ontstaat vaak meer spanning in de spieren omdat de bloedcirculatie dan niet optimaal is. 

 De fysiotherapeut kan in vele gevallen al bij een eerste behandeling de pijn verlichten.