Knieklachten

Knieklachten kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder blessures, slijtage (artrose) en overbelasting. De behandeling zal variëren naargelang de onderliggende oorzaak van het probleem. Er zijn echter enkele algemene behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en de gewrichtsfunctie kunnen verbeteren.

Oorzaken van knieproblemen 

  • Slijtage (Artrose): Artrose betekent dat het gewricht forser versleten is dan wat er passend is bij uw leeftijd. Artrose treedt op wanneer het kraakbeen dat de gewrichten beschermt langzaam afbreekt. Dit fenomeen veroorzaakt pijn en stijfheid in het betreffende gewricht. 


  • Bursitis: Bursitis is een ontsteking van de met vloeistof gevulde zakjes (bursae) die de pezen die over gewrichten heen lopen beschermen. Wanneer deze zakjes geïrriteerd of ontstoken raken, kunnen ze pijn zwelling en warmte veroorzaken. 


  • Tendinitis: Tendinitis is een ontsteking van de pezen. Dat zijn de uiteinden van de spier die het spierweefsel met het bot verbinden. Tendinitis veroorzaakt pijn, stijfheid en zwelling. 


  • Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS): PFPS is een aandoening die pijn veroorzaakt rond de knieschijf (patella). Dit type kniepijn wordt vaak veroorzaakt door overbelasting of onjuiste uitlijning van de knieschijf. 


  • Meniscusscheuren: Meniscusscheuren worden vaak veroorzaakt door snel draaien of draaien, waardoor een scheur in het kraakbeen tussen uw kniebotten kan ontstaan. Dit kan pijn, zwelling en moeite met het buigen of strekken van uw been veroorzaken. 

Wat doet een Fysiotherapeut bij knieklachten?

Met een knieprobleem kunt u ook bij de fysiotherapeut terecht. Er wordt dan een diagnose opgesteld en een geschikt behandelingsplan ontwikkelt. Met de juiste zorg kunnen de meeste knieproblemen effectief behandeld worden en afhankelijk van de diagnose er kan zelfs op termijn volledig herstel optreden, Een fysiotherapeut kan knieproblemen behandelen door oefeningen aan te bieden ter bevordering van de mobiliteit en kracht waardoor pijn en zwelling verminderen. Hij kan ook technieken zoals massage en warmte- of koudetherapie gebruiken om de symptomen te verlichten. 

Kniepijn is een veelvoorkomend probleem waar mensen van alle leeftijden last van kunnen hebben. Er zijn veel verschillende soorten knieproblemen, en de beste manier om ze te behandelen kan pas bepaald worden aan de hand van de diagnose.

Als uw knieprobleem het gevolg is van een blessure, kan uw fysiotherapeut u helpen een revalidatieprogramma op te stellen om u weer op het oude niveau te laten functioneren.